Specialiseren

Specialiseren in de techniek

De techniek in de woningbouw, utiliteitsbouw en de industrie ontwikkelt zich snel. Het aantal installaties neemt toe. Denk maar eens aan verwarming, koeling, luchtbehandeling, toegangscontrole, brandmeld, slimme LED verlichting, datanetwerken en gebouwenbeheerssystemen. Elke systeem vraagt specialistische kennis en dus scholing en opleiding van monteurs en installateurs. Om over wet- en regelgeving nog maar te zwijgen.

BBL leren-werken

Het start met een diploma. Heb je nog geen erkend vakdiploma en wil je deze wel behalen, dan kan een praktijkgerichte BBL-opleiding in de techniek via Aditech een goede keus zijn. Je gaat doorgaans 4 dagen per week werken, leren in de praktijk en geld verdienen. De 5e dag ga je de schoolbanken in voor de overige leerstof. Lees meer over BBL mogelijk op onze BBL informatiepagina.

BBL leren-werken

Voordelen van specialiseren in de techniek

Waar voorheen algemene elektrotechniek of GAWALO opleidingen een prima basis waren voor een loopbaan in de techniek, wordt steeds vaker een specialisatie erg gewaardeerd door werkgevers.

Waarom zou je je specialiseren?

  1. 1. Je bent relevanter voor techniekbedrijven
  2. 2. Duidelijke richting kiezen voor je techniekcarrière
  3. 3. Kans op beter salaris
  4. 4. Gerichter kennis en regelgeving bijhouden
  5. 5. Aanzien als vakspecialist

Omscholing of bijscholing

Na jaren van werken wil je een andere baan in de techniek. Werken met je handen. En mee bouwen en renoveren aan het Nederland van de toekomst. Dat kan. En dat vraagt vaak bijscholing of omscholing. Daar helpt Aditech monteurs met cursussen en opleidingen.

De meest populaire omscholingsaanvragen
van zij-instromers in de techniek zijn:

  1. 1. Omscholing naar servicemonteur W
  2. 2. Omscholing naar monteur zonnepanelen
  3. 3. Omscholing naar installatiemonteur ventilatiesystemen
Cursussen in de vaktechniek

Voorbeeld omscholing Monteur Zonnepanelen

De laatste jaren zijn zonnepanelen hot. Steeds meer particulieren en bedrijven plaatsen zonnepanelen, ook wel PV systemen genoemd. En dus is er meer vraag naar zonnepanelen monteurs door specialistische zonne-energie bedrijven en installatiebedrijven. Veel werk. Dit wekt interesse van werkzoekenden in de techniek. Zeker in de zonnige maanden.

Bij zonnepanelen monteur moeten we eerst weten dat er grofweg 2 soorten zijn:

Zonnepanelen monteur 1 doet vooral het dakwerk en monteren op de constructie. Dit is zwaar werk. Vaak op hoogte. Zonnepanelen op de aanhanger meenemen. Dus rijbewijs E is wel handig. Dan ga je op het dak op hoogte werken. Aangelijnd, en dus is valbeveiliging kennen een must. Je plaatst de systemen. Je legt de bedrading en connectoren op juiste wijze.

Zonnepanelen monteur 2 neemt het over. Hij of zij is gespecialiseerd in elektrotechnische installatie van zonnepanelen systemen. Daar waar de collega’s het dakwerk en montagewerk doen, installeert monteur 2 de omvormer, de bedrading, aarding, instellingen en de aansluiting op de meterkast. En test de werking van het systeem voor opwekking, teruglevering en de software.

Zonnepanelen 1 en 2 hebben beide bijgeschoold en aanvullende zaken geleerd. Of dat valbeveiliging betreft of omvormer plaatsing maakt dan niet uit. Kortom, specialisatie in de techniek is gaande en van belang voor je werk. Waar wil jij je in specialiseren? Bespreek het met onze specialisten op de vestigingen.

Meld je direct aan